Какво представлява мускулната атрофия?

Мускулна атрофия представлява състояние на намаляване на тъканта на мускулите. Основната причина за загуба на мускулна маса е липсата на физическа активност.

Това може да се дължи на заболяване или травма, които правят много трудно или невъзможно движението на краката или ръцете.

Загубата на мускулна маса е възможна и когато единия ви крак например е по-малък в смисъл по-слаб от другия.

Ако при нас е налице подобно състояние трябва да планирате преглед при специалист. И той ще определи какво лечение е необходимо.

В някои случаи загубата на мускулна маса може да бъде спряна и процесът да бъдеобърнат чрез подходяща диета, упражнения и физиотерапия.

Какви са симптомите на мускулна атрофия?

Един от най-очевидните симптоми на мускулна атрофия е намалената размерност на един от крайниците, като ръце или крака, в сравнение с другата страна на тялото.

Този дефект в размерите може да бъде забелязан визуално и често е сигнал за потенциална проблема с мускулната система.

Допълнително, чувствителността на слабост в засегнатата крайница е общо разпознаван симптом. Засегнатите лица могат да почувстват, че мускулите им не са толкова способни да извършват задачи, които преди са били лесни за тях.

Например, ако мускулната атрофия засегне ръцете, повседневни задачи като държане на предмети, бутане и повлачване могат да станат значително по-трудни.

Има различни фактори, които могат да допринесат за развитието на мускулната атрофия. Една от честите причини е намалената физическа активност.

Ако сте или сте били физически неактивни за дълъг период от време, мускулите ви няма да получават необходимите стимули, за да се поддържат силни и функционални.

Това може да доведе до постепенно отслабване и намаляване на мускулната маса.

Освен физическата неактивност, други фактори като хронични заболявания, нарушения в нервната система, неравновесие в хормоните и дори недостатъчно хранене могат да допринесат за мускулната атрофия.

Например, някои неврологични заболявания като амиотрофична латерална склероза (ALS) могат да предизвикат сериозна мускулна атрофия поради увреждане на моторните неврони.

За да се предотврати или облекчи мускулната атрофия, редица мерки могат да бъдат предприети. Редовната физическа активност е ключова за поддържането на мускулната маса и сила.

Силови тренировки, като подеми на тежести или упражнения с тежести уреди, могат да бъдат изключително полезни.

Освен това, здравословната и балансирана диета, обогатена с протеини и хранителни вещества, е важна за подкрепата на мускулното здраве.

Ранната диагноза и предприемането на подходящи мерки за предотвратяване и лечение са от съществено значение за поддържането на оптималната мускулна функция и качество на живот.

Какви са причините?

Мускулите постепенно отслабват, ако не са активни. Но въпреки това за това е необходимо време.

Дори и след атрофия в повечето случаи нормалният мускулен тонус и обем се възстановява чрез подходяща комбинация от диета и физическа активност.

Мускулите могат да атрофират и ако сте приковани на легло продължително време или не можете да движите някои части на тялото си поради заболяване. Мускулите на космонавтите също атрофират след няколко дни престой в безтегловност.

Други причини за мускулна атрофия са:

  • Липсата на двигателна активност за по-продължително време;
  • Стареене;
  • Продължителен и постоянен прием на алкохол;
  • Изгаряния;
  • Наранявания и счупвания на кости;
  • Травми на гръбначния мозък;
  • Удар;
  • Продължителна медикаментозна терапия с кортикостероиди;
  • Недохранване.

Заболяванията, които могат да причинят мускулна атрофия или да направят трудна подвижността са:

  • Амиотрофична латерална склероза – АЛС, известна още като болест на Лу Геринг. Болестта засяга нервните клетки, контролиращи волевите движения на мускулите.
  • Дерматомиозит – възпалително мускулно заболяване
  • Мускулна дистрофия – наследствено заболяване, причиняващо мускулна слабост.
  • Множествена склероза – автоимунно заболяване, което води до затруднения при движението на мускулите.
  • Артроза – най-честата форма на артрит, която води до ограничаване на движенията на ставите.
  • Полиомиелит – вирусно заболяване, засягащо мускулната тъкан и понякога води до усложнения, които могат да станат причина за парализа.
  • Невропатия – увреждане на нерв или група нерви, което води до загуба на чувствителност или дисфункция на мускулите.
  • Спинална мускулна атрофия – наследствено заболяване, което води до загуба на мускулна тъкан на крака и на ръката.

Лечение на мускулна атрофия

Лечението зависи от поставената диагноза и количеството на загубената мускулна маса. Трябва да бъдат разгледани всички съпътващи мускулната атрофия заболявания. При мускулна атрофия се прилагат следните методи и процедури за лечение:

  • Физически упражнения;
  • Физиотерапия;
  • Ултразвукова терапия;
  • Хирургия;
  • Промени в начина на хранене.

Полезни са упражненията във водна среда при затруднения в движенията. Физиотерапевт може да ви консултира как правилно да изпълнявате упражненията.

А ако се движите трудно физиотерапевтът може да движи ръцете и краката ви вместо вас.

Ултразвуковата терапия е неинвазивна процедура, при която се прилагат звукови вълни, които спомагат за хипертрофията на мускулите.

Хирургично лечение може да се наложи, ако ставите, сухожилията, кожата или мускулите са прекалено отслабени и това не ви позволява да се движите. Хирургията ще бъде в състояние да коригира това състояние, ако то се дължи на недохранване.