Имунните клетки лекуват мускулите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NIAID/NIH
Антония Михайлова

Регулаторните Т-клетки притежават нова, неочаквана функция: те управляват работата на стволовите клетки в мускулната тъкан и помагат в изцелението на болните и увредени скелетни мускули.

Сред голямото разнообразие от имунни клетки има такива, които помагат да се държат имунните реакции под контрол – ако се позволи на имунитета да се увлече, той ще провокира мащабно възпаление и ще започне да руши здрави клетки, а това вече е автоимунно заболяване.

За да не се случва това, имунната система сама ограничава своята войнственост с помощта на т.нар. регулаторни Т-клетки.

Дълго време тези клетки тъкмо така са изучавани – като спирачки за другите клетки, воюващи с бактериите и вирусите. Тяхната роля е изследвана при алергия, автоимунни разстройства, имунен отговор срещу рака.

Както са изяснили учените от Медицинската школа на Харвард (САЩ), регулаторните Т-клетки имат още една, доста неочаквана функция – те вземат активно участие във възстановяването на мускулите.

Тази странност в поведението на регулаторните Т-клетки е открита още преди няколко години. През 2009-а Даян Матис и колегите й забелязали, че Т-клетките проявяват странно влечение към определени тъкани, демонстрирайки функции, които не са им съвсем присъщи. Например в мастната тъкан тези клетки участвали в регулирането на чувствителността на тъканите към инсулин и глюкоза.

В статия, публикувана в сп. Cell, изследователите описват поведението на клетките в скелетните мускули на мишки. Ако те били увредени, то в тях рано или късно се появявали регулаторните Т-клетки – което било напълно естествено, тъй като било необходимо някак да се потисне имунната реакция, започваща в отговор на раната. Но тези клетки оставали в мускулите, след като възпалението затихнело, и оставали дълго, което не е съвсем обичайно.

Любопитно е, че тези клетки оставали в мускулите и на мишките с мускулна дистрофия и чиито мускули боледували от друга генетична мутация. Във всички случаи мускулните регулаторни Т-клетки се отличавали от обикновените регулаторни Т-клетки – тези, които били в мускулите, активно произвеждали белтъци, помагащи на мускулната тъкан да се възстанови. Ако в мускулите отсъствали Т-клетки, то и ликвидацията на увреждането протичала по-бавно – както следвало за възстановяване на тъканите.

Изглежда, регулаторните Т-клетки са необходими не само за управление на имунния отговор, но и за ръководство на ремонтните работи, за управление на стволовите клетки.

Засега изследователите не могат да кажат способни ли са човешките регулаторни Т-клетки да управляват възстановителните процеси в мускулната тъкан.

Иска ни се, разбира се, нашите имунни клетки да не се ограничават само с мускулите, а да проявяват грижа навсякъде, където е възможно – с тяхна помощ нашите стволови клетки могат по-енергично да демонстрират възстановителните си функции.

Harvard Medical School

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори