Бременност, която носи риск

В някои случаи въпреки желанието на жената да роди дете лекарят препоръчва прекъсване на бременността. Това става при жени е тежки хронични заболявания (сърдечен порок, тиреотоксикоза, хроничен нефрит, хронична пневмония, злокачествени новообразувания и др.). Ако жената има заразно заболяване, което би могло да предаде на своето дете по време на бременността или при раждането, не бива да забременява. Освен венерическите заболявания тук се включват и туберкулозата, токсоплазмозата, епидемичният хепатит и др.
Не се препоръчва забременяване преди навършване на 18 години. Опитът е показал, че такива майки по-често раждат дребни, недоносени деца, които трудно се отглеждат.
За жени над 40 години, които вече имат поне едно здраво дете, не е препоръчително да забременяват и раждат, тъй като рискът да родят дете с болестта на Даун е голям. В тези случаи при бременност е необходима медико-генетична консултация.
Много деликатно стои въпросът за избягване на нова бременност, когато майката вече е родила едно или повече деца с доказано наследствено заболяване, защото при нова бременност винаги е налице по-малка или по-голяма вероятност да се роди отново дете със същото наследствено заболяване.
Тук ще дадем някои основни сведения по въпросите за унаследяването на болестите.
1. Някои наследствени заболявания се проявяват у децето само когато то получи болестната заложба и от двамата родители. При това родителите са видимо здрави. Според законите на нас-ледствеността при брак между двама носители на заболяването само 1/4 от децата им се раждат здрави, 1/4 са болни, а останалите 1/2 остават носители на болестта, макар и видимо здрави. По този начин се предават на поколението болести като муковисцидозата, средиземноморската анемия, фенилкетонурията и др.
2. При втория начин на унаследяване болестта се предава на детето само от единия родител, който е болен. При брак между един болен и един здрав партньор половината от децата ще бъдат болни, а половината здрави. Така се предават заболявания като наследственият нисък ръст с къси крайници, фамилната хемолитична анемия, неврофиброматозата, някои мускулни заболя-вания и др.
3. Има заболявания, които се предават по наследство чрез половата хромозома X. Такива са хемофилията, прогресивната мускулна дистрофия, далтонизмът и др. Те се предават от майката само на децата от мъжки пол.
От гореказаното следва, че родители, които имат дете с нас-ледствено заболяване, могат да очакват поне второто или третото им дете да се роди здраво. Математически това е така. Често така се случва и в практиката. Но за съжаление познати са и много семейства с лоша сполука, които раждат последователно три, дори и четири деца със същото заболяване.
Затова в случаите, когато в семейството е родено дете с нас-ледствено заболяване, е необходимо да се посети кабинетът за медико-генетична консултация, преди да се вземе решение за нова бременност.

Подобни статии

От зачатието до раждането

От зачатието до раждането

1. Преди да се роди детето Родителите малко знаят за живота на детето от зачатието до неговото раждане. Медицинската наука обаче е успяла ...

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Кои изложения са подходящи за лозе При избора на място за лозе трябва да се имат предвид изискванията на лозата по отношение на температура...

Детето става много палаво

Детето става много палаво

Едва проходило около края на първата година, то започва да се пуска от ръката на водещия го, очите му горят от радостта на самостоятелното х...

Гликогенно зареждане

Гликогенно зареждане

Какво знаем за гликогена Това е сложен въглехидрат с животински произход. Съхранява се в клетките на животните (мускулни и чернодробни) и...

Спорт на възрастната жена

Спорт на възрастната жена

Периодът на климактериума Възрастта е условно понятие. Твърде често хората изглеждат или по-възрастни, или по-млади от истинската си възрас...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

3027

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия