Начало
НачалоЗдравни новиниРискови фактори за внезапна смърт при пациенти с миотонична дистрофия тип 1
Рискови фактори за внезапна смърт при пациенти с миотонична дистрофия тип 1 20 юни 2008

Ново проучване потвърждава, че пациентите с миотонична дистрофия тип 1 - най-честата форма от мускулните дистрофии при възрастни, имат повишен риск от артимии и смърт. Рискови фактори са тежките отклонения в ЕКГ и клинично диагностицирана предсърдна тахиартимия.

Миотоничната дистрофия е автозомно-доминантно заболяване, а тип 1 е най-честата и обикновено най-тежка форма. Характеризира се с миотония или забавена мускулна релаксация след контракция, прогресивна слабост и атрофия на скелетната мускулатура. Системните манифестации често засягат и сърцето. Честотата на миотонична дистрофия е 1 на 8000.

В настоящото проучване д-р Groh и колеги от Krannert Institute of Cardiology - Indiana University, Индианополоис - САЩ, изследвали достоверността на ЕКГ в прогнозирането на внезапна смърт при 406 възрастни пациенти с генетично потвърдена миотонична дистрофия тип 1. За тежки ЕКГ отклонения били дефинирани: несинусов ритъм, PR интервал > 240 ms, QRS > 120 ms, атрио-вентрикуларен блок втора или трета степен.

По време на проследяването 81 пациенти починали - повечето или от прогресивна невромускулна дихателна недостатъчност, или внезапна смърт.

Причина за смърттаn
Внезапна смърт27
Прогесивна невомускулна респираторна недостатъчност32
Невнезапна смърт по сърдечни причини5
Други причини17

Измежду 27-те пациенти, прочинали внезапно и при които е бил измерен постколапсния ритъм, при 9 била установена камерна тахиаритмия. Въпреки това прогностична стойност била установена за ЕКГ отклоненията и наличието на предсърдна тахиаритмия.

ФакторОтносителен риск95% CI
Тежко отклонение в ЕКГ3.301.24 – 8.78
Предсърдна тахиаритмия5.182.28 – 11.77

Клиничното значение на това проучване е ясно - невролозите винаги трябва да изискват консултации с кардиолог при високорисковите пациенти.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator