Изглежда, че експериментално ново лекарство подобрява мускулната функция при момчета с мускулна дистрофия, увеличавайки разстоянието, което могат да изминат за шест минути след едногодишно лечение, в сравнение с периода преди това.

 

Според Лий Суейни, физиолог в Университета в Пенсилвания, тези резултати са „изключително обещаващи“, тъй като досега подобряване на мускулната функция не е било възможно.


 

Най-честата форма на мускулна дистрофия – болестта на Дюшен, засяга 13 000 момчета в САЩ. Новото лекарство – етеплирсен, е предназначено за 13% от тези момчета, притежаващи специфична генетична мутация. Без лечение, мускулите отслабват и пациентите остават приковани на легло или в инвалидна количка. Продължителността на живота при болестта е най-често 30 години.

 

Ако се окаже успешен, етеплирсен ще бъде огромен успех в борбата с мускулната дистрофия и надежда за хиляди пациенти и техните лекари. Резултатите са много обнадеждаващи и за Sarepta therapeutics биотехнологичната компания, разработила лекарството. От оповестяването на данните от клиничното проучване през юли, акциите на фирмата скачат четворно. Резултатите от изследването показват, че етеплирсен увеличава количеството на ключов мускулен протеин – дистрофин. Допълнителни резултати, оповестени през август, показват, че пациентите, получавали най-високата доза, могат да извървят за шест минути с 69 метра повече от пациентите, приемали плацебо. Също така, тези пациенти могат да изминават с 21 метра повече, отколкото преди началото на лечението. Пациентите, приемали плацебо в началото, минават на етеплирсен на 24-тата седмица от проучването. Те също показват клинично подобрение – на 36-тата седмица резулатите им се подобряват средно с 10 метра.

NEWS_MORE_BOX

 

Броят на мускулните влакна, съдържащи дистрофин се увеличава с 47% при пациентите, започнали лечението с етеплирсен и с 38% при пациентите, започнали с плацебо и преминали на етеплирсен.

 

Според Крис Гарабедиан, изпълнителен директор на Sarepta, това е „най-добрият възможен сценарий“.

 

Въпреки това, все още е необходима предпазливост. При два пациента състоянието се влошава в началото на проучването, още преди лекарството да е успяло да подейства. Това обаче затруднява интерпретирането на резултатите. Друг проблем може да се окаже размерът на извадката – само 12 пациенти. За сравнение, друго лекарство за дистрофия на Дюшен, прицелващо се в конкретна генетична аномалия – аталаурен, е изследвано при 147 пациенти и не показва значителна клинична ефикасност.