Начало
НачалоЗдравни новиниНова терапия показва обещаващи резултати при мускулна дистрофия
Нова терапия показва обещаващи резултати при мускулна дистрофия 17 ноември 2007

Ново вещество показва обещаващи резултати при лечението на мускулна дистрофия. При инжектиране на мишки, то успешно елиминира тежката мускулна скованост и слабост, които често водят до инвалидизация.

"Това е важна крачка напред и резултатите показват, че могат да бъдат разработени ефективни терапии за миотоничната дистрофия", отбелязва д-р Валери Цвик, директор и вицепрезидент на Асоциацията по мускулна дистрофия (АМД). "Но това е проучване е на базата на резултати от изследвани мишки, а ние знаем от предишни проучвания, че резултатите при мишките, не винаги са същите и у  човека", допълва д-р Цвик.

Според АМД, миотоничната дистрофия е една от деветте форми на мускулна дистрофия - група от генетични, дегенеративни и инвалидизиращи заболявания, които засягат волевите мускули.

Миотоничната дистрофия тип 1 е най-честата форма на мускулна дистрофия, поразяваща възрастните. Причината е дупликация на секвенция от ДНК на 19 или 3-та хромозома.

"Миотоничната дистрофия засяга множество системи в целия организъм, като причинява проблеми с нервната система, катаракта и др, а не само миотония", обяснява д-р Цвик. Миотонията представлява трудности при релаксацията на мускулите и мускулна слабост. Тя може да причини интестинални проблеми и животозастрашаващи аритмии.

Според една от теориите за патогенезата на миотоничната дистрофия, поради дефекти в генетичния материал, се наблюдава свръх продукция на информационна РНК в клетките, водеща до проблеми в мускилния контрол и клетъчните функции. Самата миотония представлява проблем в промяната на електрическите заряди в клетката.

След инжектиране на синтетична молекула директно в мускулите на мишки с миотонична дистрофия се наблюдавало коригиране на електрическите заряди и регресия на симптомите.

Един от проблемите, които трябва да бъдат решени, е да се намери начин за вкарване на веществото директно в кръвообращението, за да се постигне системен ефект, тъй като интрамускулното приложение има само локален ефект.


Вижте още:

Прогресивна мускулна дистрофия (болест на Дюшен)

Парализа на мускулите в гръкляна


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator